Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | De drie onmisbare grepen

De drie onmisbare grepen

Strikt persoonlijk: 10 magiërs over hun vak

Dit keer heeft een tiental actieve Nederlandse goochelaars een vraag beantwoord over drie grepen die eigenlijk iedere goochelaar zou moeten beheersen.


Arnoud van Delden:

Een forceermethode. Het liefst een perfecte classic force. Maar ja, we zijn niet allemaal een Dick Koornwinder of Phil Goldstein… Voorts een kaartcontrole: 'a performer who cannot control a card is neither good nor smart.'). Tenslotte een muntenpalmage (bijvoorbeeld de klassieke- of duimpalmage).

Tony van Dommelen:

Kaartgrepen (vals schudden, volte, forceren), werken met ballen/balletjes (verdwijnen, verschijnen) en werken met munten (verdwijnen, verschijnen, produktie; ook om enig idee te krijgen wat oefenen is).

Minze Dijksma:

Een goede kaartforceermethode, zodat je niet alle trucs hoeft over te slaan waarbij staat: "Gebruik je eigen forceermethode." De Elmsley count, omdat er dan een wereld voor je open gaat op het gebied van de packet trucs (en John Knip ook wat moet verdienen). Een goede methode om een sponsbal schijnbaar in de andere hand over te nemen. Deze greep heeft mij veel moeite gekost, maar ik ben blij dat ik heb doorgezet. Want nu ben ik in staat een redelijke sponsbalroutine te vertonen.

Eric Eswin:

Deze vraag kan ik niet beantwoorden. Ik vind niet dat elke goochelaar een bepaald aantal 'grepen' moet kennen. Dat hangt af van zijn belangstelling en vaardigheden. Ik vind wèl dat iemand via onder andere grepen een magische sfeer moet kunnen oproepen. Aan de manier waarop iemand een voorwerp oppakt om het te laten verdwijnen, verkleuren o.i.d. zie je al of hij/zij magisch talent heeft. Basisgrepen zoals palmeren, verwisselen, changeren e.d. moeten op zich al magisch zijn. Voor de één zijn het de grepen A, B, C, voor de andere D, E en F.

Ferry Gerats:

In zijn algemeenheid bestaat een dergelijke verplichting niet. Wat de techniek betreft, heb ik twee manieren waarop ik hiermee omga. Ten eerste: ik wil een effect vertonen en zoek hier de meest efficiënte en bedrijfszekere techniek bij. Waarbij ik ook rekening houd met de omstandigheden waaronder ik het effect zal vertonen. Ten tweede: ik kom een bepaalde techniek tegen en ik vind het gewoon leuk om hiermee te spelen. Soms heb ik hiervan later nog wel eens profijt voor een bepaald effect.

Flip Hallema:

Dit is een lastige vraag. Het belangrijkste is om duidelijk, zelfverzekerd en overtuigend met voorwerpen om te kunnen gaan, hetzij zichtbaar, hetzij gecamoufleerd - wat men bereikt door verstandig te oefenen. Iedere truc vergt zijn eigen zichtbare en verborgen handelingen. Ik denk ook dat men juister kan spreken van groepen van grepen. In het geval van geheime handelingen zijn dat dan:
1. Iets stelen uit of vanaf een zichtbare of uit het zicht zijnde container.
2. Iets ongezien verborgen houden voor, in of achter de hand (palmeren) of voorwerp.
3. Iets ongezien wegwerken ('ditchen'), via lapping, topit, camouflage, bij wegdraaien in zijzak steken, etc.

Richard Ross:

Persoonlijk denk ik dat iedere serieuze goochelaar meer dan drie grepen zou moeten beheersen, maar de zogenaamde Franse val is een verplichting. Verder zijn een natuurlijke palmage en een goed getimede steal voor welke toepassing dan ook wel van belang.

Mike Shera:

Ik denk dat dit erg afhankelijk is van de soort acts die iemand brengt. Er is echter een aantal grepen dat volgens mij in bijna alle takken van de goochelkunst voorkomt. De meeste goochelaars zullen deze wel moeten beheersen. Ik denk aan: enkele verschillende palmages, het maken van steals, een vorm van vals overpakken (Franse val bijv.) en vals voortellen van uiteenlopende zaken (en deze ook kunnen forceren).

Ted Winkel:

Het zou mij verbazen als een serieuze goochelaar de Emlsley count niet beheerste, geen sponsbalroutine beheerste en geen (gemodificeerde!) tourniquet kan maken. Maar om te zeggen dat ze die grepen moeten beheersen (zoals de vraag luidt), daar laat ik iedereen vrij in…

Tommy Wonder:

Geen. Een serieuze goochelaar houdt zich volgens mij niet met grepen bezig, maar met trucs. Je moet een truc instuderen en geen losse grepen. Als je trucs instudeert, dan zullen de aanwezige grepen in de gehele presentatie als het ware 'oplossen' en onzichtbaar worden. Dan wordt het pas echt goochelen!


Dit artikel is gepubliceerd op dinsdag 11 april 2017 om 10.44 uur en komt uit de Informagie (jaargang 1, nummer 6, juli/augustus 1990), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale media



Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand maart.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder