Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Dagdromen

Dagdromen

Fotomodel is een vak. Je moet er in de eerste plaats fotogeniek voor zijn. Dat schijnt te maken te hebben met de juiste verhoudingen van botten en vlees, zodat als vanzelf de schaduwen over het gezicht vallen, die het er belangwekkend uit doen zien. Als je een foto van een bekende filmster ziet naast de bekwame regisseur, wordt het verschil duidelijk. De filmster m/v lijkt een bijzonder interessant mens, terwijl de regisseur oogt als een nul. Dat het in werkelijkheid waarschijnlijk andersom is, maakt de camera niets uit. Expressie telt ook: fotomodellen die een dieet volgen, kunnen er heel stralend uit gaan zien door aan aardbeien met slagroom te denken. Een mentale kwestie. Wie die kunst goed beheerst, kan het ver schoppen. Al sinds het begin van de fotografie spelen goochelaars voor fotomodel. Ze proberen zich te laten afbeelden als indrukwekkende figuren, maar wie het uiterlijk en de vaardigheden van een fotomodel mist, valt door de mand. De fotograaf tracht er wat aan te doen door de belichting geheimzinnig te maken. Ik hoor wijlen Doc Koopmans, tientallen jaren een befaamd amateur, nog kankeren over de jongere generatie: "En dan laten ze eerst een foto maken waarop je niks ziet dan hun neus, maar goochelen ho maar." Een andere kunstgreep is de fotomontage. Belachini liet zich al afbeelden met zijn eigen hoofd onder zijn arm. Nou vertoonde hij ook werkelijk een onthoofding, dus dat valt te verontschuldigen, maar je ziet goochelaars op foto's ook dingen doen die ze in het echt nooit kunnen waarmaken. Ik heb een speciale aflevering van het Amerikaanse goochelblad Tops, waarin de foto's zijn verzameld die gedurende vijfentwintig jaar in het blad waren verschenen. Een aandoenlijke collectie. Pogingen om interessant te kijken en rare montages zijn rijk vertegenwoordigd, maar de grootste kick krijg ik van de goochelaars die een komisch nummer hebben en die daarom schalks naar de camera kijken. Wie het uiterlijk en de bekwaamheden van een professioneel fotomodel mist, wou ik maar zeggen, doet er goed aan om een bekwame reportage-fotograaf foto's van zijn optreden te laten maken en dat geldt in het bijzonder voor de close-uppers. Geef zo 'n fotograaf de vrije hand, want hij heeft ook een vak, en de kans is groot dat er opnamen uit de bus komen die een verhaal vertellen. Het verhaal "die goochelaar is amusant, want kijk die mensen eens lachen" of "wat lacht dat assisterende kindje lief naar die goochelaar." De meest foto's van goochelaars die ik zie, vertellen het verhaal van 's mans dagdromen. Echte jongensdromen zijn het gewoonlijk. Eigenlijk wel schattig.

Kees SchoonenbergDit artikel is gepubliceerd op vrijdag 20 mei 2016 om 08.53 uur en komt uit de Informagie (jaargang 3, nummer 3, januari/februari 1992), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand maart.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder