Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Dag Frans

Dag Frans

Als buitenkerkelijke heb ik sinds een paar maanden een bidprentje op de boekenkast staan. Ik heb het gekregen in de grote kerk in Oisterwijk waar op 26 juli de uitvaartdienst werd gehouden voor Frans Biemans. Ik bid niet bij het prentje, want dat past niet in mijn levenspatroon, maar ik denk wel vaak aan Frans en ik vertrouw erop dat dat ook goed is. Frans Biemans is in Oisterwijk geboren en daar zeventig jaar later ook gestorven. Met grote hartelijkheid heeft hij daar ook vaak zijn goochelvrienden ontvangen, gniffelend om de geraffineerde opgaven die hij voor een autorally had bedacht, zorgelijk om zich heen kijkend of iedereen zich wel amuseerde. Met als hoogtepunt een nationaal congres in 1963 waarbij half Oisterwijk was ingeschakeld. "Ik ben blij dat u allen naar Oisterwijk bent gekomen," stond er in het programma, "Ik ben blij als iedereen het naar zijn zin heeft," maar de laatste zin van zijn welkomstwoord was: "Ik ben pas ècht blij als het zondagnacht is." De foto eronder van de kale, breed lachende Brabander met de zwarte bril, relativeerde die laatste zorgelijke uitspraak weer. Frans genoot van het contact met zijn goochelvrienden en wij genoten van het contact met Frans, vooral als hij een nieuw trucje te pakken had gekregen of een nieuwe mop had gehoord en daarmee opgetogen de bar rond ging. "Ik heb een geweldige vriend verloren," zei Jan Cardin bij de crematie, die in aansluiting op de dienst te Oisterwijk, in Tilburg plaats vond. Dat het niet een officiële functionaris was die namens de goochelvrienden sprak, maar zijn vaste maatje tijdens zo vele goochelbijeenkomsten, leek mij in dit geval wel gepast. De goochelwereld heeft veel vriendschap van Frans ondervonden en ik weet zeker dat het tweerichtingsverkeer was. Aan het goochelen zelf heeft hij trouwens ook waardevolle bijdragen geleverd. Ik zie hem nog zijn prachtige truc met luciferdozen vertonen in een Eurovisie-uitzending en ik herinner me ook nog hoe hij, in de tijd dat iedereen de lading van de tamboerijn op een orginele manier in de tafel trachtte te verstoppen, de truc geheel zonder tafel wist te vertonen. Hij stond midden op het toneel toen het doek opging en de lading hing aan een draadje achter zijn tamelijk brede rug, maar dat hoorde we later pas. Hij heeft ook dikwijls als een gewentensvol jurylid gefungeerd. We hadden hem nog een jaar of tien in ons midden willen hebben, maar dat heb je niet in de hand, zo veel weet ik als buitenkerkelijke ook nog wel. En meer dan woorden van rouw en droefenis, lijkt me de eerste zin van toepassing van het aan hem gewijde bidprentje: "Dankbare herinnering aan Frans Biemans."

Kees SchoonenbergDit artikel is gepubliceerd op woensdag 28 december 2016 om 12.49 uur en komt uit de Informagie (jaargang 1, nummer 1, september/oktober 1989), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Gratis advies bij het zoeken naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand april.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder