Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Congressen: als wij het nu eens een keer anders gaan doen

Congressen: als wij het nu eens een keer anders gaan doen

Op het congres in Rotterdam deed ik bij mijn openingswoordje het voorstel om de huidige klassenindeling van het concours te veranderen: niet de technieken als uitgangspunt houden (manipulatie, algemene goochelkunst, illusionisme, etc.), maar de publieksvorm (toneelgoochelen, cabaretgoochelen, etc.). Ik gaf daarbij als voorbeeld dat de manipulator dan niet verplicht zou zijn om alleen te manipuleren, maar bijv. met een mooie illusie kan eindigen.

Mijn bezwaar tegen de huidige concoursindeling is dat deze kunstmatig is, en niet meer op de praktijk gericht. Zouden wij meer op echte werkomstandigheden gaan letten, dan zouden wij moeten praten over: toneelgoochelen, cabaretgoochelen, table-hoppen, kindergoochelen en straatgoochelen. Bovendien vereisen praktijkomstandigheden dat er (ook) leken in het publiek zitten. Dit stimuleert de optredenden en het is goed om de reactie van het publiek mee te laten tellen in de jurybeoordeling.

Meer publiek kan ook het financiële aspect - via entreegelden - positief beïnvloeden. De aanwezigheid van leken vereist echter een voorselectie: je kunt geen entree heffen voor een matige vertoning.

Uit de ene gedachte komt de andere voort; aldus kwam ik tot het volgende plan.

Laten wij eens aan een congresvorm denken, waarbij de leek meer betrokken is. De goochelkunst krijgt dan meer bekendheid, wat bijdraagt tot een grotere populariteit. Het moet niet zo zijn dat de leek overal bij mag zijn. Daarom zou ik pleiten voor een bepaalde indeling op zo'n congres.

De ochtenden zouden bijvoorbeeld alleen voor de 'insiders' kunnen zijn (dealers, dealershows, workshops, lezingen, etc.) en de middagen en avonden voor insiders èn leken (concours, feestavonden of combinaties).

Deze opzet - verder uitgewerkt - levert een andere congresvorm op. Deze vereist aanpassing op verschillende terreinen.

Het leuke hierbij is dat de leden van Goochelclub Twente zó enthousiast zijn over deze gedachte, dat zij graag zo'n congres-nieuwe-stijl willen organiseren.

En dat het menens is, blijkt uit het feit dat de data al vast liggen: 2 en 3 september 1995 in Enschede.

Noteert u ze alvast?!

Ted Winkel


Dit artikel is gepubliceerd op dinsdag 17 juni 2014 om 10.39 uur en komt uit de Informagie (jaargang 6, nummer 1, september/oktober 1994), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand maart.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder