Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Beroering

Beroering

Tot twee keer toe plaatste de NCRV-gids een brief van lezeressen die op verontruste wijze David Copperfield betichtte van een soort anti-christelijke tovenarij. Ter lering en vermaak drukken wij de brieven (en het antwoord daarop) hier af.

Brief 1

"Wat een afschuwelijke voorplaat", dacht ik, toen ik het bandje verwijderde van gids 42 en het portret van David Copperfield zag. Niet ieders gezicht leent zich voor een levensgrote weergave en in deze herfsttijd was er vast wel een mooie foto geweest, waar we met plezier naar hadden gekeken. Maar het ergste staat op pagina 7. We worden dermate nieuwsgierig gemaakt naar deze 'illusionist' dat je niks zou willen missen van zijn optreden. Maar al lezende begrijp je dat dit een modern-misleidend woord is voor het ouderwetse 'tovenarij', waar de Bijbel ons zo nadrukkelijk voor waarschuwt: Leviticus 19:26, Deut. 18:10, 2 Kon. 21:6, 2 Kron. 33:6, Micha 5:11. "Ik (de Here dus) zal ook alle toverij uit uw land verwijderen en er zal geen enkele waarzegger meer overblijven," lees ik in het Boek. Verder: Hand. 8:9, Openb. 9:21. Uit de boeken van Mozes weten we dat de tovenaars in Egypte ook geen kleine jongens waren. Maar laat je niet met ze in! Waarschuw de kinderen Israëls en hen die door het geloof in de grote Zoon van David in Israël zijn ingelijfd! Waarschuw deze 'David': vanwege Openbaring 21:8, opdat hij zich bekere tot de God van Israël, zijn 'gave' kwijtraakt/prijsgeeft en eeuwig leven mag.

Mevr. J.Z. de Boer-Sybrandi
't Harde


David Copperfield is niet meer dan een virtuoze goochelaar. Met de bijbelse tovenaars heeft hij niets te maken. Vandaar dat de schrijver zich tot enig enthousiasme kon laten verleiden.

Brief 2

De illusionist David Copperfield is een verschijnsel, spraakmakend, zeker. Maar of hij thuishoort op de voorplaat van de NCRV-gids? Ik verwachtte een kritische noot in het artikel in diezelfde gids. Want in de Bijbel wordt meermalen gewaarschuwd tegen praktijken van tovenarij en bezwering, waarvan bij David Copperfield sprake is, zij het in een modern jasje. Wij kunnen ons natuurlijk vergapen aan hoe weergaloos knap 'de boze' solt met natuurwetten en logica. Het lijkt mij opbouwender tijd en ruimte te besteden aan 'gewone' mensen die proberen Gods weg te gaan of aan bijzondere mensen die op bescheiden en integere manier voor God aan een speciale taak werken.

M.A. Veldhuizen-Baars,
Gaanderen


We herhalen wat we onder een vorige brief schreven: David Copperfield is niet meer dan een virtuoze goochelaar. Met toverij en bezwering heeft hij niets te maken. Vandaar dat de schrijver van het artikel zich tot enig enthousiasme kon laten verleiden. En 'gewone' mensen die zich vanuit hun geloof voor de samenleving inzetten, komen in de NCRV-gids ook ruimschoots aan bod.


Dit artikel is gepubliceerd op woensdag 17 september 2014 om 09.33 uur en komt uit de Informagie (jaargang 6, nummer 3, januari/februari 1995), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand december.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder