Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Belgische bladen meteen dubbelop

Belgische bladen meteen dubbelop

Begin nooit een blad

Met deze titel opende Simon Carmiggelt jaren geleden een van zijn stukjes. Ik zat toen nog op de middelbare school en liet mij overhalen de schoolkrant te gaan redigeren. In het eerste nummer verscheen, met toestemming van Simon, het betrokken stukje. Had ik dat advies maar ter harte genomen. In 1977 liet ik me weer overhalen. Samen met Kees Schoonenberg, Ted Biet en Eric Warlicht begonnen we het Nederlandstalige goochelblad Hocus, waaruit later weer de Informagie ontstond.

Toen de Nederlandse goochelbladen Triks en De Magiër ter ziele waren, ontstond in Nederland de behoefte aan een Nederlandstalig goochelblad. In België is het altijd opvallend stil gebleven op de goochelbladenmarkt. Wie schetst mijn verbazing dat er sinds kort twee Nederlandstalige goochelbladen in België op de markt zijn verschenen. Het ene heet "De Escamoteur", het andere "Hocus Pocus".


De Escamoteur

Dit was het eerste en verscheen in maart 1995. De voornaamste doelstellingen van dit blad, zoals ze zelf zeggen, is de onderlinge contacten vergemakkelijken en bevorderen, nieuwe ideeën aanbrengen en uitwisselen, evenementen promoten, simpelweg informeren. De hoofdredacteur is Koenraad Ronsmans en medewerking verlenen Breakgi, Gunther Giunee, Geert Jansen, Matinelli en Jean-Paul.

Dat informeren doen ze uitgebreid. In het januari/februari nummer treffen we interviews met Ger Copper en Rafael aan. Verslagen van allerlei goocheldagen. Een verslag over het goocheltheatertje "Le Double Fond" in Parijs van Dominique Duvivier. Advertenties van verschillende dealers. Tien pagina's trucs. Het gehalte van de beschreven trucs is nogal matig. Het blad telt 40 pagina's A4. Het Vlaamse taalgebruik is prachtig. Wat dacht u van de volgende titel voor een kaartentoer "'t is nie moeilijk, 't is gemakkelijk! " of "Vier klaveren op Wandel". Het blad verschijnt 6 maal per jaar en de prijs is Fl. 50.00.

Hocus Pocus

In januari van dit jaar verscheen er een tweede blad onder redactie van Van Hove. De makers van "Hocus Pocus" waren kennelijk niet tevreden met hetgeen er op dit moment aan goochelbladen in het Nederlandstalig gebied is. Zij zelf zeggen dat verschillende bekende beroepsgoochelaars uit België en Nederland tot dit initiatief zijn gekomen daar hetgeen wat reeds, in zeer kleine oplage, bestond niet aan alle verwachtingen voldeed. Ofzij daar de "Informagie" en "De Escomateur" mee bedoelen is niet helemaal duidelijk. Zij richten zich ook tot aanverwante kunsten zoals blijkt uit het artikel "De wondere wereld der fakirs". Ook zij maken interviews. In het eerste nummer met Klingsor, Richard Ross en Guy Bavli. Duidelijk is dat zij zich wat internationaler willen profileren. In de rubriek "Nieuws uit de toverpot" is een breed scala te vinden met informatie over de goochelkunst over de hele wereld, met bij elk onderwerp een adres en/of telefoonnummer. Een uitstekend informatief gedeelte! Het trucgedeelte is mager, slechts drie pagina's. De titel "Goud van Oud" met warempel de zwevende bal van Okito, zoals die werd beschreven in de tiende jaargang van "De Magiër". Het blad bevat heel veel advertenties. Duidelijk is dat het blad zwaar gesponsord wordt door "Mephisto''. Van de 48 pagina's A4, neemt Mephisto er 11 voor zijn rekening. Wat opvalt zijn de advertenties van goochelaars. Volgens het colofon heeft het blad een oplage van 2000 exemplaren. "Hoe raak je ze kwijt", denk ik dan! Ook dit blad verschijnt 6 maal per jaar en de prijs is Fl 45.00. Ook in dit blad is het Vlaams prachtig. Wel eens gehoord van een "Kettingkoning''?

Tenslotte

Een vergelijking maken tussen beide bladen was niet mijn bedoeling. Wilt u een blad met veel trucs van hoog niveau dan bent u bij beide bladen aan het verkeerde adres. Wilt u veel informatie over van alles wat er op goochelgebied in de lage landen gebeurt, dan voorzien beide bladen in een behoefte. Oordeel zelf en vraag een proefnummer aan. Voor De Escomateur, Postbus 706, 9000 Gent en voor Hocus Pocus, Populierenlaan 9, 2940 Hoevenen.

In een zo beperkt taalgebied lijkt het mij erg moeilijk om beide bladen lang in stand te houden. Misschien zullen op beide redacties nog wel eens de woorden van Simon Carmiggelt de ronde doen: "Begin nooit een blad!".

Frans de Groot


Dit artikel is gepubliceerd op vrijdag 7 maart 2014 om 10.05 uur en komt uit de Informagie (jaargang 7, nummer 5, mei/juni 1996), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Goochelaar boeken? Goochelaar huren? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand mei.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder